Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

mad man

Στην Πολωνία γνώρισα τον don draper κι όταν λέμε τον γνώρισα δεν εννοούμε ότι τον συνάντησα in person, δεν ξέρω αν θα μπορούσα άλλωστε, μας χωρίζουν κάποια χρόνια, αυτός στο παρελθόν, εγώ στο μέλλον, και ένας ωκεανός. Τον γνώρισα όπως γνωρίζει κανείς τον george clooney στην διαφήμιση με τους καφέδες, όπως γνωρίζει την blake lively που είναι πρόσωπο της σανέλ και την βλέπεις ολούθε. O don ασκεί γοητεία, είναι επιτυχημένος, 10 points, είναι καλός σύζυγος, 10 points, πατέρας, άλλα 10 points. Τον θαυμάζεις για τις ιδέες του και τα  τσιτάτα του. Ξέρει τι θα πει και πότε, πως θα μιλήσει σε ποιον, γενικά "το έχει", γνωρίζει τη ζωή. Γιατί την έχει ζήσει, την ζει, κι όχι πάντα βεβαίως σε αυτό το "the right side of life",  όχι, ούτε του έχουν έρθει τα πράγματα εύκολα, μάλλον ξέρει να αγωνίζεται, είναι όσο δυνατός, κυνικός  και ευαίσθητος πρέπει, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην φωτεινή και την σκοτεινή του πλευρά. Eίναι κυρίαρχος του παιχνιδιού είτε κερδίζει είτε χάνει,  είναι πρωταγωνιστής της ζωής του. Tου συγχωρώ ό,τι κάνει, απιστεί ας πούμε και τον συγχωρώ, επικίνδυνα πράγματα, λες είναι ο don, δεν γινόταν διαφορετικά, δεν πειράζει. Στην καθημερινή ζωή είναι μάλλον τρομακτικοί τέτοιοι άνθρωποι, που δεν μπορείς εύκολα να τους θυμώσεις, που έχουν την δεξιοτεχνία να καλύπτονται,  να τα καταφέρνουν πάντα, όχι κουτοπόνηρα και μικρά, καθόοοοολου έτσι, αλλά με κάθε ικανότητα κι απόλυτη επίγνωση του εαυτού τους και της πραγματικότητας,  ένα είδος δύναμης, μάλλον το μυστικό είναι ότι βάζουν πάνω από όλους και όλα τον εαυτό τους, όχι με άσχημο τρόπο όμως, με τον ωραίο της επιβίωσης και της επιτυχίας, ουφ, δεν ξέρω τι άλλο να σου πω, βάλε να τον δεις άμα θες. Στην καθημερινή ζωή υπάρχουν τέτοιοι;..

I have a life. And it only goes in one direction. Forward.
 


8 σχόλια:

  1. Wow Holly! Το καλύτερο ποστ για να ξεκινήσει η μέρα μου. Αυτόν τον Ντόν Ντράπερ θέλω να τον γνωρίσω και εγώ. Σε 1 βδομαδούλα σχεδόν που θα τα λέμε από κοντά περιμένω, μια στοίβα dvd με τη σειρά ;-)

    Και ναι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι εκεί έξω, που πραγματικά σε τρομάζει ότι μπορείς και τους συγχωρείς τα πάντα γιατί είναι ξεκάθαροι...
    Όπως χθες μου είπε μια άλλη φίλη, μεταξύ του αναποφάσιστου αισθηματία και του ξεκάθαρου μαλάκα, προτιμώ το μαλάκα...
    Και πολύ φοβάμαι και εγώ... :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά εάν διαλέξεις τον μ@λ@κ@ θα πρέπει να είσαι έτοιμη και για τις μ@λ@κίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @eualouna: Θα κάνω τα κουμάντα μου να στον γνωρίσω τον don darling!!! Δεν ξέρω αν συμφωνώ όμως σε αυτό το "ξεκάθαροι" που λες, δεν ξέρω κι αν ο don είναι ξακάθαρος btw, με μπερδεύει, και ξεκάθαρος ως προς ποιόν; τον εαυτό σου μόνο; πώς το ορίζεις; τί εννοείς; ούτε καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αποφασίσει κανείς ανάμεσα στους λαχείο1 "αναποφάσιστος αισθηματίας" και λαχείο2 "ξεκάθαρος μαλάκας", αφού κάθε φορά το θέμα δεν είναι τόσο ΟΙ ΑΛΛΟΙ, όσο ΕΜΕΙΣ, σε τι ιστορία θέλουμε και επιλέγουμε να μπούμε μέσα. Άσε που οι προαναφερθέντες λαχείο1-λαχείο2 μπορεί και να σου κάνουν την έκπληξη και να αποδειχτούν τζακ ποτ! παίζει ρόλο και το bloody bastard timing οσο να πεις.. Οπότε, u never know!.. κι αν σου κάτσει...



    @ΕΙΡΗΝΗ: ενώ άλλοι δεν κάνουν μ@λ@κίες;; μην ξεγελιέσαι, δεν έχουν το copyright!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ειρηνη: Αν έχεις αυτές τις δύο επιλογές, μαλακίες θα κάνουν και οι δύο, απλά ο πρώτος θα έχει την επίφαση της ευαισθησίας και ο άλλος του κωλοπαιδισμού. Το δεύτερο μου φαίνεται πιο τίμιο, δε ζητάει συμπόνια.

    @Holly: Αχ ο Ντον. Δεν κοροϊδεύει. Μπορεί να είναι all over the place αλλά δεν προσπαθεί να ξεγελάσει κανέναν. Τίμιος με περίεργο τρόπο, αν τον ερωτευτείς μάλλον στο τέλος θα θες να τον σκοτώσεις, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δεν το ήξερες από την αρχή τι ήταν. Παίρνεις τις ευθύνες σου ρε παιδί μου, έτσι eualouna? Μετά δεν ζητάς και τα ρέστα.
    Φαντάσου τώρα την εξής παράνοια και δώσε απάντηση. Εσύ ξέρεις ότι σε τραβάνε συγκεκριμένα άτομα, για δικούς σου ψυχιατρικούς λόγους. Έχεις τέσσερις επιλογές:
    -Να μην μπλεχτείς και να πας σε κάτι άλλο που σε ικανοποιεί αλλά ξέρεις ότι δεν σε καλύπτει, απλά κάνει φιτ σε συγκεκριμένα στοιχεία. Safe αλλά η ψυχούλα σου είναι αλλού.
    -Να μπλεχτείς γιατί ξέρεις τον κάλο που έχεις, ξέρεις που σε οδηγεί αυτό που κάνεις αλλά τουλάχιστον είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.
    -Να μπλεχτείς γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.
    -Να μείνεις μόνη σου.
    Σοβαρά πιστεύεις ότι τα παραπάνω είναι επιλογές;


    Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Μ: Για να σου απαντήσω έχω βάλει να δω λίγο don, να πάρω την δόση μου!... :) ...και ναι, δεν πλένω τα πιάτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @M: Είχα σκεφτεί κάτι πιο, ενδεχομένως, αστείο να γράψω, αλλά μόλις έμαθα μια άσχημη είδηση κι λίγο το χιούμορ μου πήγε περίπατο.
    Εχω να πω όμως πως πιστεύω ότι πάντα έχουμε επιλογές, εμείς θα πούμε το "ναι", εμείς το "όχι", δεδομένων βέβαια των συνθηκών και των ανθρώπων γύρω μας.
    Αν τύχει λοιπόν να γνωρίσω τον don ή το alter ego του, ναι, νομίζω θα υποκύψω, το έχω κάνει για άλλους λιγότερο "don".. :P Κι αυτό που με μαγεύει τελικά σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η βεβαιότητα που έχουν ότι "η ζωή δεν τους χρωστάει τίποτε" και προσπαθούν για όλα όσα επιθυμούν. Όσο πιο πολύ το νιώθεις αυτό και το βγάζεις προς τα έξω, σε αυτή την πολύπλοκη αλλά και απλή ταυτόχρονα ζωή, τόσο πιο γοητευτικός (κατ' εμέ) είσαι. Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Θεωρώ ότι είναι μεγάλο πράγμα αυτό, εμένα τουλάχιστον με γοητεύει. Κι εκεί που είμαι θέλω να 'ναι κι η ψυχούλα μου, σίγουρα.
    Σε φιλώωωω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα το πάω φιλοσοφικά τώρα αν και θα το κουράσω :).
    Συμφωνώ με το ότι όταν κάνουμε κάτι το έχουμε διαλέξει.
    Αυτό που λέω είναι ότι μερικές φορές λες "δεν μπορώ να κάνω αλλιώς".
    Εσυ αυτό μάλλον το λες επιλογή. Εγώ έχω αρχίσει να πιστεύω πως μερικά πράγματα είναι απλά προκαθορισμένα, βάσει του τι είμαστε, πώς μεγαλώσαμε, τι ζήσαμε. Δεν είναι και πολυ λογικό πχ να πάμε σε κάτι που ξέρουμε πως θα μας κάνει κακό - όλοι ζώα είμαστε που θέλουμε να επιβιώσουμε - εκτός αν κάτι μας σπρώχνει για κάποιο απροσδιόριστο αλλά ίσως και συγκεκριμένο λόγο. Γι'αυτό και κάθε άνθρωπος κάνει κατι διαφορετικό.
    Να καταλήξω. Επιλογή σημαίνει ελευθερία βούλησης. Και αυτό μάλλον δεν πιστεύω πως υπάρχει.
    Μα γιατί να ερωτευτείς τον Ντον;;; Ξέρεις ότι θα σε κερατώσει, θα σε πληγώσει με πολλούς τρόπους, μάλλον θα σε παρατήσει γρήγορα με εντυπωσιακή έξοδο. Αλλά...δεν θα μπορέσεις να κάνεις αλλιώς επειδή είσαι εσυ :).

    Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Μ: "δεν μπορώ να κάνω αλλιώς" ή δεν θέλω;...



    αχ...αρχίζω να γράφω κάτι και το αλλάζω, είναι περίεργες κουβέντες αυτές και δεν ξέρω στο τέλος ποιος κάνει τι σε σχέση με αυτά που λέει νωρίτερα, τι θέλω να πω, άλλο η θεωρία άλλο η πράξη, σιγά ρε holly, χρόooooνια τώρα, θα μου πεις..σωστά.
    O don όπως κι αν έχει είναι ωραίος, σε όλα του. Τώρα εάν τύχει κι τον γνωρίσουμε, το αν θα μείνουμε να τον χαζεύουμε "κινηματογραφικά" ή αν θα τον βάλουμε στις ζωές μας αυτό ναι, είναι ένα θέμα, προσωπικό μάλλον. Απλώς καταλήγω στο ότι εμείς επιλέγουμε(!) την ιστορία που θέλουμε καθε φορά να ζήσουμε, λογική+ορμόνες φαίνεται να 'μαστε, άντε να βγάλεις άκρη..
    Tέλος, θεωρώ πως το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών όταν θα κάνει κάτι με τον don θα εύχεται μέσα του να είναι "για πάντα". Γιατί έχεις μια ιδέα with high probability τι ενδεχομενως θα κάνει (...."θα στην κάνει"...χμ..χμ..χμ..) κάποιος αλλά υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να ΜΗΝ.....


    υπάρχει ή ελπίζουμε; ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή